Henna Paint

Informatie

 

Henna is een rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handpalmen en haar. Deze vorm van lichaamsversiering kwam vooral voor in Arabische, Afrikaanse en Indische culturen, maar wordt ook elders toegepast.

 

Op 22 juni 2005 waarschuwde de Nederlandse Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) voor tijdelijke tatoeages met black henna. Er zijn klachten over tijdelijke hennatatoeages die mensen tijdens vakanties laten aanbrengen.

 

Tatoeages met zuivere henna vormen zelden een probleem en verdwijnen na enkele weken vanzelf.

 

Voor een sneller en donkerder effect wordt soms p-fenyleendiamine (PPD) aan de henna toegevoegd, om het zogenaamde ‘black henna’ te maken. PPD kan ernstige allergische reacties veroorzaken met blijvende gevolgen. De VWA adviseert tatoeages met black henna te vermijden. Als gezegd wordt dat de opgebrachte pasta al na een uur verwijderd mag worden, gaat het zeker om black henna. Normaal gesproken moet de pasta zo lang mogelijk blijven zitten.

 

Ook niet ongevaarlijk zijn beitsen als de aromatische nitroamino-verbinding natriumpicramaat dat veelvuldig als kleuractivator en -stabilisator wordt toegevoegd aan hennapoeder om afwijkende kleuren als Mahogany (mahonie), Auburn (kastanje) en Blond te verkrijgen: dergelijke stoffen kunnen het menselijk genetisch materiaal beschadigen.

 

 

Wat is zwarte henna? Echte zwarte henna bestaat niet!

 

Wel kan je zwartkleurige henna tegenkomen. Zwarte henna bestaat voor een deel uit henna en daarbij is iets chemisch toegevoegd (Dit noemen ze PPD). Dit chemische deel is schadelijk voor je huid en organen. Het dringt door je huid heen en kan een blaar met litteken achterlaten.

 

'Normale' henna is niet schadelijk voor je huid.

Om te weten wat er in de pasta van een henna-artiest zit, moet je dit gewoon vragen. Er horen alleen puur natuurlijke ingrediënten in te zitten, dus wanneer de artiest niet kan/wil vertellen wat er in de pasta zit kun je het best doorlopen!

 

Waar moet je op letten om te zien of de henna veilig is:

 

1: Wat zit er precies in de pasta? (alles puur natuur, dan is het o.k.)

2: Wat is de uiteindelijke kleur? (Als het zwart wordt is er dus iets chemisch toegevoegd)

3: Vraag gewoon of ze PPD aan het mengsel hebben toegevoegd.

 

Wel veilige 'zwarte henna'

 

Indigo wordt ook wel gebruikt als zwarte 'henna'. Dit is in principe veilig, alleen blijft dit maar heel kort, maximaal 5 dagen, zitten. Daarbij wordt de kleur blauwzwart en moet het net zo lang intrekken als henna, dus minstens 3 uur, liefst langer.

 

Hoe wordt het gezet:

 

1. De huid wordt schoon en vetvrij gemaakt met alcohol en eucalyptus olie, om de opname door     de huid nog wat meer te bevorderen.

2. Het zetten van het ontwerp. Dit kan een ontwerp zijn van diegene die het zet of je maakt hem zelf.. Maak je hem zelf, dan moet je eerst even overleggen met de zetter of hij dit kan maken!

3. Wanneer het ontwerp dan op de huid zit, moet de hennatannine (de kleurstof) goed in de huid kunnen trekken.

 

Vroeger moest er een suiker mengsel op het ontwerp worden gedept en daarna moest het goed worden ingepakt, zodat de henna pasta wat vochtig bleef. Dit werd gedaan met een beetje toiletpapier, cellofaan en dan vastzetten met een rolletje elastisch verband.

 

[Overgenomen en met dank van tattoo-holland.nl]

 

Henna Paint
Henna Paint
Henna Tattoo